CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Wednesday, December 29, 2010

Cara nak buat Scroll box untuk Archive

a very quick tutorial for a blogger friend mia adnan..ingat nak buat malam takut tak online pulak nanti tengok bola..hehee..ni tutorial scroll box untuk archive ataupun ~herstory~ macam dalam blog ni..sama je macam nak buat scroll box lain, cuma yang ni kena buat kat Edit HTML la ye :)





macam biasa, Dashboard>Design>Edit HTML>Expand Widget Templates
tekan Ctrl+F cari,

<div id='ArchiveList'>

atas kod tu anda akan lihat

<div class='widget-content'>

kan?

anda cuma perlu tambah 

style='overflow:auto; height:350px'>

kat belakangnya..nanti jadi macam ni,

<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:350px'>

yang berwarna merah tu, ubah ikut kesesuaian blog anda...jangan lupa sebelum tambah, ">" delete dulu ye :)

apa-apa pun preview dulu ye..dah puas hati, baru save..ada yang tak faham, boleh tanya yep! :D

oh..maaf la, tak boleh nak copy atau highlight..tapi boleh taip kan? hehehe =P kesulitan AMAT dikesali..hmm =(

UPDATE: ok i dah remove disable select-text script..anda semua boleh highlight ye..nak copy, jangan right-click, tekan Ctrl+C je.. =.=






MySpace Graphics
~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

15 tHis girL's lovers commenting:

mia said...

hehehe..thanks ya..xjumpe code tu la..myb sebab template berbeza kot..btw, thanks alot tau dear

Myra Jay said...

k tnya, kt mana nk letak ayat tambahan tu?? Atas widget content code @ bwh pada archive code tu??

misyamissyou said...

mia; um..it can't be..pelik jap..tp mybe betul kot.. welcome anyway :)

Myra Jay: sebelah 'widget-content' tu dear :)

matdin said...

wah!! ada tutorial kat sini..

Khairul said...

thanks for sharing.. Tp blog neh takleh highlight.. Tu je kelemahan bila buat tutorial... Hmm.. Neway, nice blog ya.

Amni said...

macam tau2 je kan kesulitan orang nih.. hehe... bila tak dapat nak copy tu la takut salah code dear... huhu

misyamissyou said...

matdin: ade la.. :)

Khairul: i know..sbb tu ckp awal2 dlm entry..terima kasih atas teguran :)

Amni: taip dgn berhati-hati dear, br tak salah :) sy boleh, anda pasti boleh :D tp ni dh remove disable highlight

Mr.IX said...

Happy blogwalking sini dengan sukahati-nya.....Jemputlah singgah ke blog saya gak yer....hehe..time kasih atas tutorial tu...menjadi la...

Ingin Baca Cerpen Blogger? Tajuk:MONOLOG :
Bahagian 1: Permulaan
Bahagian 2: Tekanan
Bahagian 3: Monolog
Bahagian 4: Kaca Laut
Bahagian 5 (Akhir):Realiti

p/s: Ini adalah karya cerpen pertama saya...\^__^/



Segmen : AKU INI LELAKI .. LELAKI INI ??!!!

Klik-Klik-Klik!! :
Minum Milo Jadi SIhat dan Kuat!!!

misyamissyou said...

Mr.IX: aa..happy it worked :)

klik sini said...

eh!kate x leh copy ?boleh je..untuk kita aje..

misyamissyou said...

klik sini: haha..boleh.. :)

Anonymous said...

Thanks for this post, it is great

misyamissyou said...

Anonymous: :D

by Zent said...

nice trik..
jgn lupe jadi follower i...
tq

misyamissyou said...

Zent: welcome :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails