CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Monday, January 3, 2011

cara nak buat Label/Tag berputar

hyep selamat petang! :) okay ni tutorial nak buat tag/label bergerak/berputar..senang cerita, cloud cumulus moving label or tag..untuk cik dyg, i take that as dayang.. :) uh kalau salah maaf ye..okay jom start!







macam biasa, Dashboard>Design>Edit HTML>tick Expand Widget Templates, tekan Ctrl+F cari,
<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
kalau anda guna template blogger designer cari,
<b:section-contents id='sidebar-right-1'> 
dah jumpa? kalau dah jumpa anda boleh masukkan kod di bawah ni, dekat bawah kod yang anda dah cari tadi..

<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<script src='http://sites.google.com/site/bloggerustemplatus/code/swfobject.js' type='text/javascript'/>
<div id='flashcontent'>Blogumulus by <a href="http://www.roytanck.com/">Roy Tanck</a> and <a href="http://www.bloggerbuster.com/">Amanda Fazani</a></div>
<script type='text/javascript'>
var so = new SWFObject("http://sites.google.com/site/bloggerustemplatus/code/tagcloud.swf", "tagcloud", "240", "300", "7", "#ffffff");
// uncomment next line to enable transparency
//so.addParam("wmode", "transparent");
so.addVariable("tcolor", "0x333333");
so.addVariable("mode", "tags");
so.addVariable("distr", "true");
so.addVariable("tspeed", "100");
so.addVariable("tagcloud", "");
so.addParam("allowScriptAccess", "always");
so.write("flashcontent");
</script>
<b:include name='quickedit'/>
</div>
</b:includable>
</b:widget>

yang warna merah tu lebar dan tinggi, ubah mengikut kesesuaian blog anda
yang warna biru tu warna background, boleh refer sini untuk cari warna yang sesuai
yang warna hijau tu warna tag/label anda:


0x333333 warna kelabu
0xffffff : warna putih 
0xFF0000FFF : warna merah 
0x00FF00: Warna Hijau 
0x0FFFF0: warna Kuning 
0x00FF0000 : warna biru 
0xFFF000 : warna biru muda 
0xFFFFFFF : Warna Hitam 
0x0FF0FF0 : warna pink


apa-apa pun kena preview dulu ye..dah puas hati, boleh save template :)


oh oh!! lupa pulak..nanti bila dah siap, widget ni keluar dekat bahagian atas sidebar blog anda, nak ubah kedudukan, anda pergi dekat Page Element dan drag ke mana-mana yang anda suka :)


EDIT: highlight code, tekan Ctrl+C untuk copy, dan paste macam biasa


okayh! tu je..ada yang tak faham, tanya je ye...






psst~ kalau tengok kod je pening..nasib tak amik programming whatever you call it macam adik i tu..huhuu










MySpace Graphics
~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

13 tHis girL's lovers commenting:

dyg said...

wah..tenkiu2..
nnt sy cuba memahamkan utk buat tag bergerak2 ni..
thank u so much..

Mat Ganu said...

tQ misyamisyou..look nice, nanti nak try gak lah...hehee

misyamissyou said...

dyg: gaye ckp tu mcm xfhm je..hee xfhm leh tnye yep :)

Mat Ganu: welcome..try la..

redapple said...

kenapew dh try byk kali xdpt buat ea?

misyamissyou said...

redapple: uh..sorry dear..code tu de problem sbnrnye..kalau nk code yg betul bagi email, t boleh send code yg betul :)

redapple said...

boleh xsend code uhh at FB???
emel sye kelaka larh..hahaha..
niey account fb sye...
http://www.facebook.com/redapple12

misyamissyou said...

redapple: xpe bg je emel..klaka pn xpe..sbb td nk hntr kat fb tp xboleh..sbb xaktifkan messages pn.. :)

redapple said...

the_redapple19@yahoo.com
kekekekeke...
hope sgt dpt hantar kode uhh,,sbb nice larh label ea...

misyamissyou said...

redapple: dah hantar dah :)

redapple said...

thank you dear

misyamissyou said...

redapple: welcome :D

hijabul crewz said...

salam



kod ni takder la semasa saya search guna ctrl f....not founded..silap ke ???

misyamissyou said...

hijabul crewz: kod yg mane tu? yg silap cuma kod yg nak di-insertkan je..yg lain betul.. tp kalau xjumpe jugak..mungkin sebab guna template lain kot? ni apply kat template yg blogger dah sediakan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails