CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Tuesday, March 22, 2011

Tips Bangun dan Tidur

assalamualaikum..uh rindu blog..hari ni aku tak berapa sihat..hampir je pengsan dalam kelas pagi tadi..thanks to my friend, Rong Ting from China, who walk me home..yang lain, macam hampagas..time susah kan...haha..never mind..aku tak amik hati..habis baik dah aku ni (cett!! puji diri sendiri) rugi la siapa tak nak kawan dengan aku.. :P

okay..janji hari tu nak buat tips..ada siapa-siapa yang susah bangun pagi tak? bangun subuh mungkin?? ataupun anda susah untuk tidur? 





Tips Bangun Awal
1. set alarm..kalau anda boleh bangun hanya dengan mendengar jam loceng berbunyi, tahniah! setkan alarm lebih awal
2. ni paling mudah..tidur awal..tidur secukupnya..insyaallah bangun pun awal..
3. jangan minum kopi atau minuman bersoda sebelum tidur..kenapa? sebab akan mengganggu paten tidur anda
4. cuba untuk tidur semula jika anda terbangun tengah-tengah malam..jangan bangun dan berjalan jika anda terbangun dari tidur.
5. kalau anda sudah terbangun sebab dengar alarm berbunyi, jangan terus matikan..biar sampai alarm tu mati sendiri..
6. perkara pertama yang anda perlu fikirkan/ucapkan bila dah terbangun, "alhamdulillah" dan katakan pada diri sendiri "selamat pagi"
7. kalau anda rasa macam nak tertidur semula, fikirkan "ishh kena pergi kelas ni..bangun bangun bangun!! attendence kena penuh!!" ataupun "BANGUN!!!! nanti bos marah, kena potong gaji!! duit duit duit!!" (works for me!)
8. segera kemas katil anda untuk menggelakkan rasa nak lompat balik atas katil..haha




okay, macam mana nak bangun pagi TANPA jam loceng...
1. masuk tidur pada waktu yang tetap dan bangun pada waktu yang tetap..praktis ni dalam masa seminggu (3 hari pun boleh untuk sesetengah orang) lepas tu kalau anda nak tidur lambat/awal sikit pun tak mengapa sebab badan anda dah biasa bangun pada waktu yang anda dah tetapkan..
2. yang ni ibu aku yang ajar, baca 3 Qul, ayat kursi dan niatkan/doa nak bangun pukul berapa sebelum tidur..aku buat jadi je..tapi tak tau la anda semua..
3. buat la back up, set alarm, in case tips ni tak menjadi..




Susah nak tidur? 
1. cuba jangan tidur pada waktu siang..kalau nak tidur pun pada waktu zohor, jangan lebih 1 jam..
2. jangan minum kopi/air bersoda sebelum tidur
3. kalau suka minum susu, minum susu sebelum tidur
4. kalau suka baca buku, baca buku sebelum tidur..lama-lama mengantuk la
5. sentiasa masuk tidur pada waktu yang tetap..jangan gedik-gedik nak tidur lambat kalau esok pagi kena pergi kerja/kelas
6. pakai baju yang selesa
7. mandi sebelum tidur..mandi dengan air suam/sederhana panas lagi baik..(mandi malam tak bagus untuk kesihatan ye terutama dengan air sejuk)

teringat pulak...
tak boleh tidur la..
la..kenapa tak boleh tidur ni?
entah la...
pergi la mandi..
hah? mandi? mandi malam kan tak bagus untuk kesihatan
cuba la dulu...
okay..tunggu tau..
(20 minit kemudian)
dah..dah siap mandi..kenapa kena mandi dulu baru boleh tidur?
ye la, kadang-kadang badan rasa tak selesa..tak bersih ke..tu yang tak boleh tidur..
oh..aah la..ni pun dah rasa ngantuk..
hehee..betul kan? jom tidur...


psst~ i miss our conversations very much..tips akhir, dia yang bagi :(




MySpace Graphics
~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

11 tHis girL's lovers commenting:

iZzuDdin said...

ai,byk2 tips tu tips yg last jugak yg menjadi ek...hehe

yg tips baca buku tu,xbole tu...
duk baca byk2 pun xngantuk pun...

Syat0za said...

byk nya tips! :D

zai nk tidur kan... kannn.. mesti kann..kann..kann... Zzzzzzzzzzzz~ *dah tido xD

zai nk tido, kene bantal byk, kene bantal tu sejuk..ngahahhaha~

misyamissyou said...

iZzuDdin: aa..tu la pasal..yg last jugak yg menjadi..hmm

Syat0za: eh tiru akak ea?? mmg bantal kalau xde 3 xsah..pastu mmg kena sejuk..

kimchisu said...

huhuhu first da bermasalah..kawan2 slalu ckp even ada bom lagu alarm tu da ulang berpuluh kali tetap x bngn..ayarkk -_-"

CahayaCintaIlahi said...

nice tips ;)

chah said...

bgus nyer tips....thanz

cik-terompah said...

betul la tuh.. klu nak senang tido mandi .. time tu bdn dah segar.. so mata pun rasa indah je nak katup.. haha

She's retarded said...

malasnya nak kemas katil!

touya said...

kenapa kalau mandi malam tak bagus ?

say to easy=) said...

stu lg tips,ini tips mak sy n skrg sy selalu praktikkan haha...tepuk bantal n ckp "bantal.kejut aku pkl 6 pg..aku nk solat subuh nie tau" then bc doa tido..hahaha

misyamissyou said...

kimchisu: haha..tu xleh nk wt pe..abis tu slame ni bgn tdo cm ne la?

CahayaCintaIlahi: :)

chah: welcome :)

cik-terompah: yep! selesa nak tido :D

She's retarded: haha..skali skale xpe..

touya: sbb air sejuk, cuaca sejuk (malam)..senang dpt skt cth peparu berair..

saya to easy=): aa ye ke..boleh try ni ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails