CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Saturday, December 24, 2011

hati-hati nyanyi lagu inggeris

salamunalaik..langit masih menangis..awan masih lagi kelabu..matahari antara hilang dan sembunyi..pelangi entah di mana =(

ececehh geli aku baca ayat sendiri :P tapi betul..dah lama hujan ni..rindu dengan matahari dah..okay terus pada isi..aku nak ingatkan kita sebagai seorang muslim kalau nyanyi lagu-lagu inggeris kena faham maksud lirik bahasa inggeris tu sebab ada perkataan yang boleh membuatkan kita murtad tanpa disedari..

aku bagi contoh lagu Bruno Mars yang semakin hot di corong radio sekarang ni "It Will Rain"..perhatikan lirik yang aku dah bold-kan kat bawah

...to realize what we used to have
we don't have it anymore
there's no religion that could save me
no matter how long my knees are on the floor
so keep in mind all the sacrifices i'm making...

yang di-bold tu maksudnya "tiada agama yang mampu menyelamatkanku" haihh kalau anda nyanyikan ataupun sebutkan tak tau la macam mana dengan akidah dan iman kita..walaupun tak sengaja..ada satu lagi lagu, tapi ni lagu dah lama jugak la..lagu Breakeven - The Script..

I'm still alive but i'm barely breathing
just pray to a god that i don't believe in
'cause i got time shile she got freedom..

yang atas ni pulak maksudnya "hanya berdoa kepada tuhan yang kutak percaya" ini lagi terang sangat pengucapan tu..ishh banyak je jalan orang kafir ni nak menyesatkan orang islam..hurm sebab aku suka lagu ni, maka kalau aku nyanyi aku tukar lirik tu kepada 'just pray to a god that i really believe in'

mungkin banyak lagi lagu lain yang macam ni..harap anda semua peka dengan perkara ni, terutamanya anak-anak muda dan budak-budak sekolah..jangan main sebut je..check dulu lirik tu bagus ke tidak..bukan tak boleh nak berhibur tapi kena beringat dengan apa yang menjadi hiburan kita tu ye..

EDITED 04 Ogos 2012: 
dah lame nak update ni tapi tak ter-update sebab sibuk sikit..terbaru yang aku dengar pasal lagu Nicki Minaj, tajuk "Beam Me Up Scotty" dan lagu "Itty Bitty Piggy"..entah entah semua lagu dia ni menghina Islam..jangan dengar langsung la lagu dia..boikot je

hai la aku tak sanggup nak taip lirik tu kat sini..kalau nak tau cuba la cari lirik tu sendiri..memang terang-terang menghina..tak pernah suka pun perempuan ni..huh! geram je..








MySpace Graphics
~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

23 tHis girL's lovers commenting:

cahayakehidupan said...

yup,benar,kalau nak dengar lagu orang putih,selalunya saya search lirik terlebih dahulu,jika ada unsur2 yang tak elok,saya takkan dengar lagu itu.. btw nice sharing..salam ukhuwah.. =)

Aida Omar said...

tula kan sekarang nie nak dgr lagu kena faham bait2 lirik dia dulu.. takut gak liriknya dalam diam2 ada maksud tersirat.

misyamissyou said...

cahayakehidupan: betul! :D

Aida Omar: yg maksud tersirat tu yang bahaya

Cik Nurul said...

betul ! kadang kite tau blasah nyanyi aje... berwaspada lah... =)

huda jamil said...

Haah lah. kadang-kadang mulut ikut sedap rasa je menyanyi.

Thanks for the remind dear :)

H Y D E said...

terima kasih di atas peringatan. nice :)

naiemah_ramli said...

btoi2..
terima kasih sbb ingtkan.. :).. :)

Mra Mastura said...

^^ sbb tu ak dgr lagu aje, ak terus carik lirik. :) nice info !

hamzah ian said...

kadang2 main nyanyi je

misyamissyou said...

Cik Nurul: tu la..ape2 pn check lirik dulu

huda jamil: same2 ingatkan :)

HYDE: welcome :)

naiemah_ramli: same2 :D

Mra Mastura: yep..aku pn..hee

hamzah ian: jgn main nyanyi je..bahaye huhu

Woofer Storm said...

nasib baik suka dengar lagu indon je..hahaha

#sy kan mamat indon..
thank sharing^^

kiz said...

share yang bagus..terima kasih

eiyzniey said...

Ahaa..btol tu..
Byk lagu skrg y bkan2..

iszieylyanziy said...

byk sangat dah dorang masukkan lirik cam ni kan,,ish,,kene tgk lirik gak la skrg,,jgn maen nyanyi je

DianaAzis said...

hrm..itu la..nak nyanyi pun susah sekarang ni..kena tgok betul..kan..

hudahassan said...

tau takpe . kdg2 maen hentam jekkk nak nyanyi .

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Betul..banyak jer skrg ni..sedap jer lagu tu didengar..kita pun ikut2 jer nyanyi..tapi tak tahu maksud disebalik lagu tersebut..

KizZ said...

Wuyooo bahaya uh main nyanyi2 tak tau lirik dia..

P/S : Kalau rajin-rajin sudi-sudi lah join segmen "Bloglist Xchange" and "Review Ur Blog" dari Kiz kayh

misyamissyou said...

Woofer Storm: ahaa..lagu indon pn same..cm lagu agnes tu..ade gak sebut2 name tuhan lain

kiz: same2 ingat kan :)

eiyzniey: huu yep

iszieylyanziy: betul..pe2 kena tgk lirik dulu

DianaAzis: asalkan xde yg boleh ganggu akidah kite..boleh kot..pe2 pn kena jage2

hudahassan: hoho jgn hentam je..tgk dulu

LiLy @ MumMyQiStInA: yep kak..kena check lirik dulu

KiZz: haaa memang :D insyaallah

eRza farEeha said...

btol..dr sndr ni ikot sdap mulut nk nyanyi..mksud lagu xtaw..bkn lagu omputeh je lagu melayu pon mls nk phm mksud...ahahaha

misyamissyou said...

eRza farEeha: huhuu..jgn begitu deyh :P

Teesaz said...

fuhh, seb baik lagu tu tak femes dlm hidup saya..huaha

misyamissyou said...

Teesaz: check jugak lagu2 lain ye :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails