CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Thursday, October 7, 2010

Tips hilangkan/elakkan mengantuk dalam kelas~~

Awww!! serius mengantuk dalam kelas tadi..macam apa je...lecture pulak bosan...tapi boleh jugak besarkan mata ni..huhuu..suara lecturer pun kuat jugak tapi mendatar je..mana la tak mengantuk..

i rasa terpanggil (ceh..terpanggil..siapa panggil ko??!!) nak kongsi tips yang biasa i guna bila rasa mengantuk dah seksi-seksi je datang kat i..haha!

boleh guna untuk semua pelajar..tak kira anda pelajar sekolah, kolej ataupun universiti..haha ye la tu..nak ikut boleh..ambil yang baik..yang tak baik jangan ikut!














1. pastikan anda duduk depan..kalau tempat duduk tetap macam kat sekolah nak buat macam mana pulak? tak pe jangan risau..tinggikan tempat duduk anda..ataupun anda berdiri di tempat anda masa cikgu tengah bercakap kat depan..kalau cikgu tanya, cakap "saya mengantuk cikgu!" (hee..i buat macam ni kot kat sekolah, tapi cikgu tak pernah tanya..cikgu-cikgu i amat memahami)

2. ambil bahagian dalam kelas..tanya la pensyarah/cikgu anda apa-apa soalan..kalau tak anda angkat je tangan..bila cikgu/pensyarah tanya kenapa, anda cakap "saya tak faham, boleh ulang tak cikgu/sir/madam/miss?" walaupun anda faham..betul, serius berkesan!

3. sambung ayat cikgu/pensyarah anda..kadang-kadang, cikgu/pensyarah anda ni tak dapat nak teruskan ayat..anda cuba la sambung ayat cikgu/pensyarah anda..kalau salah pun tak apa..nak cakap kuat pun boleh..cakap perlahan cukup untuk kawan sebelah anda dengar pun tak apa..(hee..kat sekolah selalu jugak macam ni..tapi yang tak boleh bla tu, cikgu tu punya la cuba cari perkataan seerti dengan apa yang i cakap..padahal makna sama..haha)

4. bawa bekalan minuman ke dalam kelas (jika dibenarkan)..seeloknya air kosong/air masak/air mineral..kita mengantuk kerana kekurangan oksigen dalam otak..atau tarik nafas dalam-dalam  2 3 kali..nak lebih pun tak apa

5. kalau betul anda tak boleh tahan..tutup mata untuk 1 minit..pastikan kepala anda tidak berada atas meja..nak tongkat dagu boleh..tapi 1 minit je..pendengaran tetap jalan okay! jangan tidur terus...

6. pastikan pen/pensel anda sentiasa menari-nari..do doodles..doodles tu apa? conteng-conteng la..conteng atas kertas ye jangan conteng atas meja dan buku.."vandalisme" nanti kena cap kat dahi..haha! kalau tak nak menconteng, lebih baik anda ambil nota..lagi bagus!

7. duduk dalam posisi yang betul...jangan la gedik-gedik nak letak kepala atas meja, baring-baring segala bagai..memang la anda mengantuk kalau macam tu..

8. buat regangan asas tangan, kaki dan leher supaya darah beredar ke seluruh badan dengan lancar..i tak galakkan goyang kaki "bouncing legs" ataupun "rocking body frontwards and backwards" sebab ada orang memang layan ngantuk cara ni..(i la tu.. :P)

9. ambil vitamin B-12 sebelum pergi kelas..vitamin ni untuk kesihatan minda/otak dan saraf-saraf anda..makanan seharian yang ada vitamin ni, isi dada ayam, telur rebus, eh..anda gugel la..i tak ingat la..pendek kata ambil sarapan pagi..huhu

10. kalau tak hilang mengantuk jugak, baca a'uzubillahiminasyaitonirrajim (ta'auz) 3 kali sapu kat muka..atau keluar daripada kelas..basuh muka, ambil wuduk sekali...sebab syaitan kabir sedang mengacau anda menuntut ilmu..berwuduk paling berkesan antara semua di atas..

tu je yang i pernah buat..kalau sekarang, i amalkan 1, 2,3 dan 5..heheee




MySpace Graphics
~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

12 tHis girL's lovers commenting:

Azis Lamayuda said...

wah... kayanya pngalaman pribadi tuchh... suk ngantuk dikelas.

http://www.z33s.co.cc/2010/09/menjadi-blogger-yang-bahagia.html

iszieylyanziy said...

klu ngntok is bukak lagu,,dgr ikot handsfree,,hehehe

aReTikZ said...

Cara menghilangkan ngantuk paling mudah.. Tidur.. haha..

misyamissyou said...

Azis Lamayuda: hehee..saje sharing.. :)

is: huhu..lecturer xmara ke?

aReTikZ: tu mmg berkesan tp xkan dalam kelas..dlm bilik atas katil br syok layan..haha

Hazwani said...

saya amalkan:
1. btol2 dpn idong lect
2. op coz dh depan batang idong lect
3. op coz, dh lect depan btg idong sy
4. bawak. wajib.
5. tros terlelap.
6. memula tulis elok, last2 jadi mcm cacing dh..
7. tegak la duduk. mata terpejam gak akhirnya.
8.byk kali. smpi nmpk restless plak.

mmg lucu. seb bek course sy byk praktikal. lemah la bab kelas2 nih.

misyamissyou said...

Hazwani: hehee..lau macam tu kena amalkan 9 dan 10 tuk kelas..gerenti berkesan..hihihii

mRa said...

^__^ tq

misyamissyou said...

mRa: welcome :D

HaNTwO said...

watla camne pun kalo itu setan sudah datang hampes konfem tido hahahah..

misyamissyou said...

Han sbb tu kalau xjd gak tips2 sengal tu kena amik wuduk..hehee

Mitashi Ayumieza said...

ley r i try nt...slalu ngntok...tdo pn slalu lmbt..biase r,student lg..phm2 jerk r kn...

misyamissyou said...

Mitashi Ayumieza: mmg biase la student ngantuk2 dlm kelas..hehe..ngantuk sbb study ke, wat bnde lain hehhee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails