CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Thursday, July 22, 2010

Cara melegakan ulser mulut/mata ikan~

hai assalamualaikum semua readers..harap semua sihat-sihat belaka..hurmm..sebenarnya kan, dah berapa hari dah ni aku tak sihat..huhu..mula-mula sakit tekak, lepas tu batuk..selesema sikit..sekarang pulak kena ulser mulut!! huaaarrrr!!! semua penyakit yang disebutkan tu belum baik lagi..macam sudah jatuh ditimpa tangga pulak ye..hahha..

ulser...korang tau tak pe tu ulser mulut? orang melayu kata mata ikan/kudis dalam mulut..omputih kata canker sore/mouth ulser..nak tau bahasa perubatannya ke? hurmm..ulcer afta..kalau tak silap la..uhh..sakitnya...kalau tak tau jugak, cuba tengok gambar mulut siapa entah ni..mesti tau punya lepas tengok..hehehe


google images


haa, dah tau belum? semua orang pernah kena..jangan cakap tak pernah..memang mengancam la kalau kena ni..nak nak kalau dapat yang besar punya!

setahu aku, ulser ni sebab kuman, kurang zat besi..folik tah pe benda...tapi kebiasaannya(pemerhatian aku la kan) sebab kawasan mulut kita panas..cuaca panas, kurang minum air..kadang-kadang, boleh jugak kena sebab tergigit dinding mulut, terus jadi mata ikan..ada orang kena kat lidah..

aku kena kat macam dalam gambar atas tu..dalam sikit..besar pun lebih kurang macam tu..mungkin sebab dinding bibir berlaga dengan braces yang aku pakai ni..kalau tak kuatkan hati, tak kuatkan iman, dah lama dah pengsan..sebab aku tak boleh tahan sakit.. hmm :(

sekarang ni, nak legakan sakit, aku minum air, simpan dalam mulut dalam 10 saat macam tu..dulu masa kecik, ibu aku suruh letak garam, gonyohkan kat gigi sampai putih-putih kat ulser tu hilang..lepas tu terus baik..punya la dalam proses yang sangat seksa tu, aku melalak jerit-jerit..tapi berbaloi..hahaha!

cara nak lega/sembuh kan..
1. beli je bonjela(nama ubat) kat farmasi untuk legakan sakit..ubat tiub tau..ahli farmasi tau la..
2. minum air banyak-banyak(cara terbaik)
3. tuam dengan ais/makan ais(eh, makan??)..nanti kebas je rasa..
4. sapu marjerin atau mentega kat mata ikan tu bila nak tidur malam
5. jangan makan makanan pedas(terutamanya) dan masam masa kena ulser ni..nanti lagi pedih..
6. letak garam kat mata ikan tu..sangat cepat baik..nak gonyoh kat gigi sampai putih-putih tu hilang boleh jugak..tapi amat tidak disyorkan..hehehe

kalau dalam 2 minggu tak baik juga, sila jumpa doktor anda untuk pemeriksaan kerana mungkin ada masalah lain dan sesiapa yang selalu sangat kena mata ikan ni(lepas baik 2 3 hari kena lagi dan berturut-turut) berpotensi mendapat kanser mulut(aku baca kat klinik pergigian)...harap dijauhkan la kanser-kanser ni..

UPDATE 2 JAN 2016

Okay..saja tambah setelah 6 tahun post ni ditulis. Baru-baru ni, tak baru la..dalam 2 3 bulan lepas aku kena ulser 2 biji sekali setelah sekian lama tak kena..kena kat gusi kat gigi bongsu yang baru separuh nak tumbuh tu dan satu lagi kat dinding mulut yang paling belakang..2 biji yang sangat sangat besar..terseksa 2 minggu lebih tak tipu sampai bengkak pipi yang tak ada kena mengena dengan pertumbuhan gigi bongsu.

dan part paling tak best semua cara di atas aku buat tak berkesan. hahahha okbai..tapi tapi tapiiiiiii..cara ni berkesan

kumur dengan listerin 2 kali sehari atau sebanyak mana yang anda rasa selesa..tak kesah la perisa apa hijau biru kuning pun insyaallah berkesan..LISTERIN tau bukan colgate mouth wash..pastikan anda biar listerin dalam mulut selama 30saat..nak nangis ke apa nangis la tapi sangat sangat berbaloi..tak sampai suku botol listerin sederhana besar tu pun..dan sekali kumur pun 1 penutup listerin tu je..3 hari je dah reda sakit insyaallah.




MySpace Graphics


~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

32 tHis girL's lovers commenting:

˙·•♥ QaSeH ♥•·˙ said...

thank mimie for ur tips..
dah nk semggu dah ulser kat bwh lidah qaseh ni..
ilang segala m0od mkn qaseh..

misyamissyou said...

welcome qaseh..same la kite..kena ulser pulak..byk minum air ye.. :)

Encik aMin said...

satu lagi tips... just letak ubat gigi kat part tu... sure ok punye... :)

misyamissyou said...

hah? ye ke? okay2..xtertelan ke ubat giginye..hmm..nak try jugak la..thanks encik amin!

cik Nemo said...

ulcer??

perkara kecil je pada shaye. hahahah~

*gile berlagak.

misyamissyou said...

aa..bagus la cik nemo dear..anda dikurniakan dengan ketahanan sakit yg tinggi..hehee

-:AkU.iNsAn.BiAsA:- said...

thank..
u tips...
sapa dah kena baru tahu apa azabnye....
heheheheh

misyamissyou said...

welcome dear :) ye..aduii..ni pun sakit je lagi..sedang mengalami..huhuu

Faiz said...

bgus2..informasi dr pengalaman sndri..hehe..
p/s: thanks komen kat blog..=) setiap komen anda amat dihargai...
***Hit My Latest Update Here***

armouris said...

info tentang ulser mulut di SIHAT SELALU - Ulser Mulut Boleh Menyebabkan Barah

misyamissyou said...

faiz, pengalaman kan cikgu segala cikgu..hehhe

armouris, thanks..will definitely go there.. :)

conteng conteng said...

letak garam paling berkesan! huhu.

misyamissyou said...

hehee..memang sedap..ade rase masin2..huhuu

i'm run said...

sape kate xley copy or curik pape kt blog nie? =.=

misyamissyou said...

i'm run: sape yg kate xleh? tp kalau nak copy tu harap backlink la..jangan curik artikel org -___________-

Si Terkena Mata Ikan said...

Sakitnya letak garam....Pedih sangat.Tapi petua ni mujarab.TQ...

misyamissyou said...

Si Terkena Mata Ikan: aaa memang pedih sebab tu tak galakkan..huhuu tp nak baik kena la sakit kan.. welcome :)

add me in fb : mifzal raziq said...

huhhuhuhu...saya dah try letak garam , fuyoooo ... sakitnya tidak terhingga sampai menjerit-jerit walaupon saya ni lelaki...heheeheh...saya ada 1 tips lagi nak hilangkan masalah mata ikan ni...kumur mulut guna air garam , ambil air putih > letak garam and the kacau > pastu kumur and buang balik ....jangan terminum pulak karang penyakit apa pulak datang nanti...saya terkena 2 mata ikan sekali gus dalam mulut ... tak boleh tahan !!! WARGHHHH !!!

misyamissyou said...

mifzal raziq: hehee..thanks tips tambahan tu..smoga cepat baik! :D

Anonymous said...

Sakit wooo mate ikan nie..thanx bagi panduan:-)

siti nur sholehah said...

Sakid nye bila kena dkt gusi..satu minggu dah kene tak hilang2 lg.. Adoii..saked teramat!

Amoy Ranggi said...

Kene Kat Gusi Pergh Mmg Sakit­čśşLetak Garam Lagi Lah Melalak Je­čśéTkleh Tido Sampai Em

Iz Wan said...

So good

Haxiqah Qistina said...

Saye pon kene mata ikan ni 4 skali gus...pedih sangat2... merana nangis2 tak leh makan pedas sebab sakit sangat...Tq tips same mcm mak saye ajar

Haxiqah Qistina said...

Saye pon kene mata ikan ni 4 skali gus...pedih sangat2... merana nangis2 tak leh makan pedas sebab sakit sangat...Tq tips same mcm mak saye ajar

Syahamin said...

Klau letak garam bukan ke bole buat ulser bertambah besar.ini kerana gram merupakan bahan berasid yg mmpunyai sifat mengakis

misyamissyou said...

Garam alkali sis.. :)
Anyway, garam merupakan antiseptik yg dah lama digunakan sejak nenek moyang kita semua lagi..sebenarnye yg paling selamat digunakan garam la..

Zanariah Zainal said...

Nana kena ulser dan sekelilingg mata ikan nii berdarah. Sakitnya jgn ckap. Ad 2 dibibir. 2 dilidah. Dan 1 bawah lidah. Hilang selera makan.selalu nana suka makan pedas bile kena camni. Cepat baik

Nick Fahmi said...

Semua blog tak leh.. kalau share link blog ni x pe kot

misyamissyou said...

Thank you!! ^^

Anonymous said...

Tq sis untuk tips ni.. Ya Allah bile kene tu pedih die nauzubillah..kene satu mcm dlm gmb tu tpi dpn sikit and besa skit kite try yg garam tu first letak tu berair mate tpi alhamdulillah makin ok.. Haha

misyamissyou said...

sama2! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails