CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Wednesday, July 28, 2010

tips amatur pembentangan/presentation

weee~ selamat tengah hari semua...huhuu..saya suka update blog pada waktu tengah hari macam ni..huhuu..okay..pembentangan pagi tadi okay je..huhuu..ni saya nak kongsi tips melakukan pembentangan dengan baik..ni tips amatur je ye..berdasarkan pengalaman sendiri...bukan dari orang professional..


1. sehari sebelum pembentangan, anda kena bersedia secukupnya..nota kecik, alat bantuan pembentangan(power point, handouts etc)

2. anda mesti faham kandungan pembentangan anda dengan baik..bermaksud anda mesti bersedia menjawab apa-apa pun persoalan daripada audiens

3. ramai orang silap tentang nota kecik..sebenarnya sangat-sangat penting dalam pembentangan..ye la kalau terlupa kan boleh rujuk..

4. pada hari pembentangan, pastikan anda berpakaian formal..ikut kesesuaian dan keselesaan..kalau saya saya pakai baru berwarna yang menarik hati contohnya warna merah jambu walaupun tak suka warna tu tapi pink memang menarik hati..huhuu

5. mulakan dengan senyuman..hehe..senyuman penting okay..first impression tau! buat kita rasa yakin dan mengurangkan gementar bila berada di hadapan audiens..

6. elakkan daripada memandang dinding, siling, kipas etc...tapi tak tau la kalau anda berasa selesa dengan keadaan macam tu..seeloknya, fokus kepada audiens anda(terutama lecturer)..oh, orang kata, dari mata jatuh ke hati..hehehe..

7. pegang sesuatu di tangan contohnya nota kecik, alat penunjuk jika anda menggunakan alat bantuan LCD..dua benda ini sahaja okay..ini supaya anda jangan menggaru-garu kepala, sentuh-sentuh muka, masukkan tangan dalam kocek seluar, melipat ruas jari(ini sangat tidak baik) etc..

8. pastikan suara anda cukup jelas dan tidak mendatar untuk didengari oleh semua..kalau tidak, audiens anda akan bosan dengan pembentangan anda..jangan lupa senyum lagi..hehehe..saje je, nak hilangkan gementar tu..

9. kalau lupa, jangan panik..tengok nota kat tangan anda tu..sebab tu nota kecik sangat penting..selain membuatkan anda berasa yakin untuk membentangkan pembentangan anda..jangan berhenti terlalu lama semasa anda rujuk nota..audiens bosan dan boleh mengurangkan markah pembentangan anda..

10. yang penting sekali, jangan membaca dari alat bantuan pembentangan anda..sebab kalau baca, tu bukan namanya pembentangan..baik tak payah bentang..suruh je audiens anda baca kat LCD tu..

11. kalau pembentangan anda dalam bahasa inggeris, seeloknya, praktis dahulu untuk melancarkan pertuturan..kalau anda selalu cakap bahasa inggeris, there should be no problem for your presentation..

12. jangan makan/mengunyah gula getah/chewing gum semasa pembentangan tapi sebelum tu nak makan coklat boleh..sebab coklat boleh menenangkan..

haa..ni berdasarkan pengalaman ye..amatur sahaja...bukan professional..harap boleh membantu..yang nak tambah, boleh..kongsi la..sangat dialu-alukan.. :)

ps: rindu nak jadi mc kat sekolah..

MySpace Graphics

~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

3 tHis girL's lovers commenting:

Khairul Azmi said...

owh..bagus la bagi tip2 macam ni...jarang org buat..keep it up!!

misyamissyou said...

hehe...terima kasih.. :)

Nura said...

salam, kalau nak kasi presentation power point lebih class, pakai laser pointer yang leh navigate up-down dari jauh. boleh dapatkan di sini memang best

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails