CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Thursday, November 3, 2011

C - Coklat | Fakta dan Mitos


weeheee..selamat petang..ok sibuk dengan kerja tapi nak update jugak sebab cabaran kan..hari ni nak cakap pasal coklat! ramai yang suka coklat kan? oh yeah budak perempuan ni suka coklat..terutamanya coklat bersusu..tapi tak ada la selalu makan pun..makan coklat bila perlu je..bila waktu perlu tu? nanti la..kita tengok fakta dan mitos tentang coklat dulu...


1. coklat mengandungi kafein yang tinggi
tetttt!! mitos..ye memang coklat mengandungi kafein tapi sangat sedikit i.e 6mg, berbanding secawan kopi..secawan kopi dianggarkan 65-135mg..anda perlu telan  kira-kira 10 bar coklat untuk mendapat kafein ssebanyak 1 cawan kopi.

2. coklat menyebabkan jerawat
tettt! mitos semata..tak ada kaitan langsung..jerawat disebabkan bakteria dan minyak kat muka je..tak percaya tanya pakar kulit..huhuu

3. coklat boleh menyebabkan kegemukan
err..1 bar coklat cuma lebih kurang 220gm kalori je..cuba makan coklat je hari-hari tanpa mengambil makanan yang berkalori tinggi..tak gemuk pun..

4. coklat menyebabkan kaviti
heh..mitos! kaviti terjadi kalau anda tak gosok gigi bersih-bersih..bukan sebab coklat, gula-gula, atau makanan lain..sebetulnya kaviti tu terhasil daripada sisa makanan yang melekat kat gigi terlalu lama dan terjadi sebab tindak balas bakteria dengan gula (yang datang daripada karbohidrat etc.) membentuk asid yang merosakkan enamel gigi...kajian menunjukkan ada bahan dalam coklat (susu yang mengandungi protein, kalsium dan fosfat) membantu melindungi gigi..

5. coklat sumber tenaga
1 biji cip coklat membolehkan orang berjalan 150 kaki..huhuu tapi ada pulak orang makan 1 biji je.. :P

6. coklat tak ada nutrisi
coklat la yang banyak zat besi..ada magnesium, kuprum, zink um..check jadual berkala kimia ye..coklat merupakan salah satu antioksidan..orang kata makanan antioksidan ni bagus untuk elak penyakit koronari (jantung) tapi keantioksidanan dark chocolate lagi tinggi daripada coklat susu

7. coklat sangat berbahaya!
hehek..kepada anjing..bahan kimia "theobromine" ni berbahaya untuk sistem saraf dan otot jantung anjing..tapi kucing aku tak tau pulak..rasanya tak kot sebab kucing aku makan je coklat :P


berbalik kepada kenapa aku makan coklat pada waktu tertentu..bila? waktu aku rasa sakit, sedih, takut dan sejuk..coklat la jadi teman setia..sebab tu setiap masa ada jajan coklat tak kira dalam bentuk apa pun eg: chipsmore, nips, choki choki, coklat cadbury bars ataupun serbuk koko..huhu..

wee..tu je la..nak kemas..dah pukul berapa dah ni..nak balik bercuti hari raya..hehee 




MySpace Graphics
~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

7 tHis girL's lovers commenting:

saya KILA said...

ya ! coklat sangat berkhasiat ! hehe . sy suka makan coklat especially Toblerone and Cadbury xD dan coklat boleh buat ingatan kita lebih baik ! hehe :)

Yati said...

Coklat boleh menenangkan bila stress. :)
Selamat balik bercuti! :)

misyamissyou said...

saya KILA: huhuu yep!

Yati: aah kak..lupe plak part tu..mmg boleh hilangkan stress..hee

Mra Mastura said...

c - cinta leh? hahax. :P

misyamissyou said...

Mra Mastura: mmg asal nak buat c - cinta tapi xjadi..hehe :P

ninazahar said...

mmg xder maknanya semua mitos tue, semuua propa. sis pun sgt suka mkn coklat. n mmg terbukti mkn coklat boleh melegakan rasa sedih n stress

misyamissyou said...

ninazahar: kadang2 org percaya..huhuu :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails