CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Saturday, November 19, 2011

P - Putih | Tips Memakai Pakaian Putih


I love Putih! sumpah tak tipu!

selamat petang! hari ni 3 jemputan kahwin, 1 daripada kawan sekolah rendah aku..tahniah echa! kali terakhir jumpa masa sekolah rendah, sekali lagi jumpa dah kahwin...wahh! tiba-tiba aku pulak meroyan nak kawen jugak! 

jadi hari ni nak buat huruf P..putih..hehe kalau readers memang tau la kan budak perempuan ni suka putih..huhuu pakaian aku, tudung etc banyak warna putih..white lover la katakan :P ada orang takut nak pakai pakaian putih sebab takut kotor, susah nak jaga, jarang dan sebagainya..tapi aku relaks je..haha..tapi aku bukan la pakar fesyen pun..ni yang aku tau dan dibaca daripada majalah dan website je...

first off, pakaian putih melambangkan ke-simple-an, bebas, gembira dan sebagainya..aku suka putih sebab aku suka simple huhuu


google images

1. yang pertama, pastikan putih sesuai dengan anda
tak ramai orang yang sesuai dengan warna putih..kalau warna kulit macam aku ni sesuai la jugak..warna kulit yang tak terlalu gelap n tak terlalu cerah sangat..kalau sawo matang, tanned skin secara semula jadi sesuai kot..kalau putih menyebabkan anda kelihatan pucat, hindarkan 

2. pilih jenis kain yang tak jarang
kain putih biasanya akan nampak jarang..tips masa beli kain putih, hadapkan kain kat tempat bercahaya, letak tangan anda di belakang kain..kalau bentuk tangan dan warna kulit anda nampak dengan sejelas-jelasnya, bila pakai kain/baju tu nampaka la semua yang dalam..huahaha..hindarkan ye..

3. pilih kain putih yang berkualiti
contohnya kain cotton atau linen berkualiti 

4. pakai pakaian dalam yang sama dengan warna kulit
selalu orang takut pakai putih sebab nanti nampak pakaian dalam kan? jadi, jangan pakai pakaian dalam yang berwarna-warni....jangan pakai putih jugak


google images
5. padankan dengan aksesori berwarna semula jadi
 cari aksesori, kasut dan beg tangan yang sesuai dengan pakaian putih anda..kalau nak menonjol, pakai kasut tinggi warna merah..haha! yang berpadanan warna coklat, perak, emas..warna-warna semula jadi..jangan pakai putih jugak!

6. jangan pakai putih kalau nak berbasahan
kalau nak pergi mandi kat pantai, air terjun, jangan pakai putih..nanti semua nampak huhuu

7. jangan pakai pakaian putih yang ketat
semua tayar, benjol, bisul akan terserlah..haha

8. jangan pakai putih kalau anda nak buat kerja lasak

9. untuk perempuan, berhati-hati masa 'bercuti' :)

1 mitos, kalau pakai putih nampak gemuk..tak pun...lepas ni dah tau do's and don'ts ni dah boleh pakai pakaian putih dah :) sekarang aku tengah gila nak matching putih dengan kuning cair..sweet okay! nanti kawen pun aku nak all white macam gambar abang dengan akak kat bawah ni..sumpah hari kawen tu aku pengsan dengan warna putih aje nanti haha :P


google images





psst~ i never lie when i say i love putih very much



MySpace Graphics
~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

11 tHis girL's lovers commenting:

saharinasaharudin said...

suka tips ni.rin pun takut2 nk pkai white blouse/apparel.takut jrg ;(

misyamissyou said...

saharinasaharudin: pakai aje..kalau selesa boleh gak pakai inner tp panas sikit la..cari kain putih tebal sikit then boleh pakai dah :)

hana nabihah said...

series aku pakai putih nampak pucat ! macam xbermaya :p hahaha weyh aku xg kot echa kawen..kat bt6 sana >_< xder trnspotttt :(

hana nabihah said...

series aku pakai putih nampak pucat ! macam xbermaya :p hahaha weyh aku xg kot echa kawen..kat bt6 sana >_< xder trnspotttt :(

iszieylyanziy said...

fall in love dengan putih,,,,seronoknya kawen,,bari lepas tengok senior kawen tadi,,,

misyamissyou said...

hana nabihah: uh ye ke? hurm xyah pakai la cm tu..xtry touch up ke?
aah..echa cute kot ngan baju pengantin dia huhuu

iszieylyanziy: kan? haha zaman kite kawen lambat lagi kot..enjoy dulu (ye2 je ckp mcm ni :P)

Mra Mastura said...

putih :D weyh, asal cepat ngat up entry P!!! :P

misyamissyou said...

Mra Mastura: haha biar la werkk..hehee kite dah same dah P gak rini..

L said...

bahaya3,, huhu baju putih bahaya.. ahahha fobia tgk org pmpn pkai bju putih.. betul ker/ hahaha

jom baca kejap..=0
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/belajar-dari-alam.html

misyamissyou said...

L: err haha tu lain tu..prempuan rambut panjang ea? hahaha >_<

Inamohde said...

Saya dapat tips dari penjual coli: Pakaian dalam warna unggu muda (lilac) tidak akan kelihatan langsung pada baju berwarna putih sebab unggu muda jadi neutral dengan putih. Saya dah cuba dan memang benar gitu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails