CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Wednesday, November 30, 2011

Z - Zikir


Rasulullah bersabda: "Perkataan yang paling disenangi oleh Allah ada empat: Subhanallah Alhamdulillah, Laa ilaahailallah, Allahuakbar. Tidak mengapa dimulai yang mana di antara kalimah tersebut." (HR Muslim)

assalamualaikum..hari ni huruf terakhir dan aku pilih Zikir untuk entri cabaran huruf terakhir ni...alhamdulillah setakat ni aku mengamalkan zikir yang empat dalam hadis tu..sebab senang..masa kecik ayah hantar kat Tadika Islam Masjid Jamek Segamat kan..memang cikgu suruh hari-hari berzikir sebelum mula belajar dan sesudah habis belajar..dah arwah cikgu tu..tak sempat nak tengok anak murid dia ni berjaya :'( al-fatihah

hurm..ketahuilah dan yakinilah dengan berzikir hati menjadi kuat dan tenang..betul aku tak tipu..aku pernah alami keadaan yang sangat teruk dulu..then i turned to Allah and everything is fine again..jadi nak share dengan semua zikir ni


dan ayat terakhir tu, hauqalah nama ayat ni


Rasulullah bersabda: "Siapa yang mengucapkan 'laa haula walaa quwwata illa billahi' akan menjadi ubat kepada 99 penyakit. Yang paling ringan adalah kebimbangan." (HR Tabrani)

Daripada Ibnu Mas'ud beliau berkata, Rasulullah bersabda: "Wahai Muaz, adakah kamu tahu tafsir (maksud) La haula walaa quwwata illa billah?" Maka Muaz menjawab, "hanya Allah dan rasul-Nya lebih mengetahui." Rasulullah menjawab, "La haula (tiada daya) dari menghindari maksiat kepada Allah melainkan dengan kekuatan Allah, wala quwwata (tiada kekuatan) atas mentaati Allah melainkan dengan pertolongan Allah SWT. Kemudian Rasulullah SAW menepuk bahu Muaz dan Baginda bersabda: "Demikianlah yang diberitahu oleh kekasihku Jibril daripada Tuhan."


boleh je baca kat mana-mana..basahkan lidah kita dengan zikir..daripada kita mencarut, memfitnah, mengumpat kan...alhamdulillah..cabaran dah habis..semoga semua mendapat manfaat :)

huruf-huruf lain:
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z





MySpace Graphics
~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

4 tHis girL's lovers commenting:

Mra Mastura said...

LIKE.nak amalkan jugak

rajin list down Abc segala :P

mzhany said...

waaa dah sampai Z dah yer, sori akak lama tak online...

hana nabihah said...

aku kagum part ko list a sampai Z tu >_<

misyamissyou said...

Mra Mastura: hihi jom2..abc tu copy paste je pon..huhu

mzhany: hee xpe kak sy tau akak lek kg..

hana nabihah: haha copy paste je..huhuu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails