CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Sunday, February 19, 2012

Kurang Kasih Sayang

assalamualaikum..serasa tidak mahu update hari ni sebab bahu ni sakit tiba-tiba macam bergaduh bertumbuk, terseliuh ke apa tak tau la..bangun pagi macam "arghhhh sakit!!!" tak boleh gerak langsung..sakit kat joint tu..agak sendi lesung (whatever it called, kawe lupo doh sendi gapo tuh) tu haus ke apa (macam tayar pulak) melalak jap atas katil pagi tadi sebab bila angkat tangan sakit ya ampun! ni pun sakit je lagi..tapi bila ada topik best nak share kan, kalau dah namanya blogger...haha ada aku kisah sakit tangan ke sakit lutut ke? up jugak!

urm..tadi la masa dalam kereta, on the way balik kolej, bual dengan ibu ayah pasal kurang kasih sayang ni..kesian tau dengan orang yang kurang kasih sayang..petik daripada ayat kelab apa entah tadi kat facebook:
"Orang yang kurang kasih sayang, sentiasa terdesak mahukan perhatian."

orang macam ni selalu minta dipuji, dikenali, disayangi, dihargai dan lain-lain la..tak kira la apa cara sekali pun..bagi sesetengah orang, orang macam ni agak menjengkelkan sebab orang ni menunjuk, berlagak, sombong, over, cakap lantang dan kuat, macam minta lempang dan minta kaki punya orang..adeh..

mungkin sebab faktor kekeluargaan..nampak macam gembira bersama keluarga tapi hakikatnya kurang kasih sayang..mungkin kasih sayang keluarga terbelah bahagi sebab adik-beradik ramai..ada yang terabai, tak dapat perhatian sewajarmya dan sebagainya..mungkin juga faktor kawan-kawan, sebab dia ni tak menonjol dalam kalangan rakan-rakan..kecik je kat tepi dinding kalau dalam kumpulan..maka orang ni amat terdesak untuk dikenali..dia menonjolkan diri dengan cara yang bagi sesetengah orang tak senang dengan perubahan dia tu..mungkin cara dia salah, mungkin cara dia tak sesuai


tak salah pun nak menonjol diri tapi berpada la...ada je cara menonjol diri yang baik..jangan la guna cara yang salah..ada tu sebab nakkan pangkat ataupun jawatan sampai sanggup dengki dengan orang lain..cara dengki-mendengki, cara fitnah-memfitnah, macam-macam cara jahat lain la..ishh nauzubillah..

namun, aku, ibu dan ayah sependapat mengatakan tidak semestinya orang yang tiada ibu atau ayah, atau kedua-duanya, anak tunggal, orang yang tak ada pasangan hidup, tiada boyfriend atau girlfriend, orang yang hanya mempunyai bilangan kawan-kawan yang sedikit dan juga orang yang hidup sebatang kara mengalami "kurang kasih sayang" ni..

kenapa?

sebab mereka hidup secara bersederhana....low profile omputih kata...tidak menunjuk, tidak riak dan takabur, tidak tinggi diri dan percakapannya, bersyukur atas setiap nikmat yang diberiNya..sejuk mata memandang bukan? 

kenapa? 

sebab orang yang macam ni diredhai Allah..kasih sayang Allah tu lebih besar..Dia juga maha pemurah dan maha penyayang..cukup dengan kasih sayang Allah je, kita dah boleh hidup kat dunia ni..lagipun, memang atas ihsan Dia juga kita hidup kat bumi ni..mohon kasih sayang daripada Dia, insyallah anda sendiri akan disayangi semua orang..tak perlu menonjol diri dalam keadaan terdesak


err..budak perempuan ni kurang kasih sayang ke? tak kot..haha ramai je sayang aku :P jangan jeles..




 psst~ kamek sik sempurna juak..mohon ajar kamek..mek sik pandai gilak kelaka sarawak tok >_<





MySpace Graphics
~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

10 tHis girL's lovers commenting:

faiz fakhirin said...

hadurrrr...keno hok sakit jiwo..cekak buwi kasih syg..hahahahaa

misyamissyou said...

faiz fakhirin: haha kalau lebih kasih syg susah jd manje, kurg plak sakit jiwa..kena bagi cukup2 je

Cheqna said...

Cantik posting ni..hargailah orang yang menyayangi kita..dan semoga jiwa kita pun penuh dengan kasih sayang terhadap sekelian makhluk Allah SWT :-)

huda jamil said...

sy dah terlebih2 kasih syg pulak. hehe.

betul2. kdg2 benda yang nonsense gile pon dorg sanggup buat utk dptkan perhatian. kesian kan?

burnkelana said...

hermmmm boleh jadi jugak...

misyamissyou said...

Cheqna: insyaallah :D

huda jamil: hehe dlm konteks yg positif xpe sis..hehe..tau xpe..annoying..mintak tapak kasut ke tapak kaki pn xtau la

burnkelana: heee :)

Botak said...

rasanya tak perlulah canang kat orang ramai kalau ye pon terlebih atau kurang kasih sayang.. takut ada yang tak senang nanti..

misyamissyou said...

Botak: mesti tak baca entri dari awal..entri ni bukan pasal sy kurang atau terlebih kasih sayang..entri ni pasal orang yg kurang kasih sayang...macam botak je yg kurang senang dengan entri ni..

Mra Mastura said...

sayang sayang sayang~! :P

misyamissyou said...

Mra Mastura: benci benci benci boleh? hehehe :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails