CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Thursday, February 16, 2012

tak boleh derma darah~


yay! rindu belog..dah cakap dah tak lama pun..tak sampai 5 hari pun kan? assalamualaikum..dan selamat petang..hari ni nak cakap pasal derma darah...tapi kenapa tajuk macam tu? apa hukum derma darah ni sebenarnya?

dah check kat e-fatwa dah..hihii hukumnya:
harus menderma darah dan tak perlu asing darah orang islam dan bukan islam

bukan dapat menyelamatkan nyawa orang lain sahaja tetapi penderma darah akan dapat pelbagai manfaat seperti:
1. dapat check tahap kesihatan kita secara tetap dan teratur
2. dapat info tentang kesihatan dan menggalakkan amalan hidup sihat
3. derma darah dapat membantu proses penghasilan sel darah merah yang baru..

weheartit

erk..kenapa aku rasa entri ni macam formal tak macam selalu (maybe skill menulis kau dah berkurang, siapa suruh berhenti hari tu)

jadi, apa yang tak boleh derma nya?
sebenarnya aku tak tahu pun aku ni boleh derma darah ke tidak..tak pernah pergi check pun boleh ke tak..tapi memang teringin sangat nak derma..bila nak derma tu saje la survey kat orang yang dah pernah derma..tau tak mereka cakap apa?

"tak payah derma darah la kau ni..tak payah!"
"jangan derma, nanti darah kau jadi sikit kang susah.."
"tak payah la derma darah..jangan nak mengada.."

down kejap bila orang-orang cakap macam tu..apa? darah aku ni tak ada potensi boleh tolong orang ke? bukan patutnya memberi galakan dan dorongan ke? siapa yang cakap macam tu? 2 orang nurse, 4 orang kawan...urm..pandangan bakal doktor belum mintak lagi sebab takut dapat jawapan yang sama (kenapa bakal? sebab dia belum jadi doktor betul la..masih study)

dah dua kali dah nak derma tapi terbantut niat tu..

pernah derma darah tak?
pernah..
sakit tak?
tak pun..sikit je masa nak cucuk jarum tu..jarum dia besar..kenapa?
tak ada la..tanya je..kat lobi kolej ada bukak tempat derma darah..ingat macam nak pergi derma..esok kot
oh..tak payah la derma..
alaaa..kenapa pulak?
nanti sakit la..bukan tahan sakit pun kan?
haaa tipu..tadi kata tak sakit..
kenapa degil sangat ni? kita cakap sakit tu sakit la!
(diam..topik perbualan diubah)

suka hati aku la nak derma ke tak..you're not here anymore anyway..



psst~ this girl is afraid to open up again to anyone...




MySpace Graphics
~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

7 tHis girL's lovers commenting:

Woofer Storm said...

terima kasih...

misyamissyou said...

Woofer Storm: terima kasih????

iszieylyanziy said...

berat turun,,xleh nak derma,,sobsss

★ aIsyaH ★ said...

wah..bagusnya awak nk menderma..:)

MsCoffeeCat said...

kan! org nak derma darah at least encourage la skit. <<<< berdasarkan experience yg sama. masih xdpt derma drh lg stkt ni.

Sheda Argos ツ said...

nice hihi

misyamissyou said...

iszieylyanziy: naik kan balik! :D

★ aIsyaH ★: :D org xbagi..ikut je la kot..huhuu

MsCoffeeCat: ade hikmah kot..diorg syg kite :D

Sheda Argos ツ: :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails