CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Sunday, March 11, 2012

amnesia minor mungkin?


LUPA

assalamualaikum..manusia memang sentiasa lupa..perkataan "manusia" yang berasal daripada perkataan "insan" yang diadaptasi ke bahasa melayu daripada bahasa arab dengan kata dasarnya "nasia" membawa maksud LUPA (perghh ayat nak macam kamus je)

nak cerita pasal lupa memang susah sebab 2 3 minit lagi aku lupa nak taip apa..hurmm sat na, ada orang call ni.......ok, kena lagi 44+1 hari..selalu macam tu..tahu tak sedih? (tiba-tiba keluar lagu Aishiteru dari speaker lappy)

off topic pula..apa ah tadi? tengok, dah lupa nak taip apa ni..entah gara-gara call tadi ataupun memang aku ni pelupa..call tadi tu betul..aku tak tipu..aku lupa ni pun tak tipu..sebab tu kadang-kadang amik masa lama nak tulis 1 entri pendek pun..

tak kan setiap masa nak catat kat kertas apa nak dibuat, akan dibuat semua? short term memory ni dah semakin kritikal..perlu ubat tak? kalau ada ubat pun aku tak mahu! maka, setiap kali wuduk, masa basuhan untuk kepala, aku niatkan di hati supaya Allah kuatkan daya ingatan, mudah terima ilmu dan sebagainya..

bukan la terlupa semua perkara..ada perkara yang boleh diingat dengan sangat-sangat baik..cuma kadang-kadang keterlupaan tersebut mengganggu aktiviti seharian..dalam kes terbaru, aku hilang fail entah letak di mana..dua hari berturut..hilang petang selasa, dah jumpa rabu lepas, hilang semula pagi khamis, perasan fail tu hilang hari sabtu..aduhaii macam mana gua nak buat kerja beb? lu bagi tau sama gua sekarang apa mau buat ni?

ye aku lemah, aku lalai, aku pelupa..aku lupa mengucapkan "alhamdulillah" bila ketemu semula dengan fail itu kelmarin..ampuniku ya Allah! sememangnya Dia sahaja yang tidak pernah lalai dan tidak pernah tidur..

tolong ingatkan aku selalu :( 



psst~ jangan lupa Allah, nanti Dia lupakan kita...keterlupaan kita terhadapnya tidak memberi kesan kepadaNya tapi bila Allah sengaja melupakan kita, impaknya susah nak cerita hatta dalam belog sekali pun



MySpace Graphics
~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

14 tHis girL's lovers commenting:

Detective Fiqa said...

yeahhh anda benar :D
manusia mudah lupa =.=

Syamira Yahya said...

saye slalu lupe bnde yg mudah, kdng2 tu smpai kne ingtkn 3/4 kali. .hehe

Muhaidin said...

Kurangkan makan semut dan lebihkan makan kismis ;P

ChaCha said...

slalu gak jd gitu..wuwuuww.

Puan Besar Shag Yahaya said...

Adik Shag selalu kutuk Shag - short term memory. Aiyak. Barang yg selalu jadi mangsa hilang-timbul kunci rumah, handphone, wallet. Tiap hari nak keluar rumah selalu lambat pasai nak cari benda benda tu dulu >.<

Koding said...

Kena banyakkan makan makanan yang menguatkan minda dan ingatan...
Apa makanannya tuh??

Jemput singgah ke blog Koding...

mirmashi said...

mmg , saya pom mudah lupa . contoh letak henpon kat laen , then cari kat laen sambil terjerit2 lam rumah . bile dah tjumpa , silly sangatt ase . XD

naiemah_ramli said...

pernah lupa..kadang2 hilang 1 benda tu brminggu2 baru jmpa...huhuhu..truk kan..=.=''..nak cari dah hbs tmpt selongkar :(

misyamissyou said...

Detective Fiqa: melayu mudah lupa? hahaa

Syamira Yahya: biase tu dik..nasib ingat..kalau xingat..haruuu

Muhaidin: hahaha gilo apo makan somut..ishh xde nye..mmg suke pn makan kismis..huhuu

ChaCha: name pn manusia huhuu

Puan Besar Shag Yahaya: solution untuk tu senang je, jgn letak barang2 tu merata, letak tmpat yg same..haha ni kat luar syg, kalau kt rumah xpe..hurmm

Koding: kismis, air zam zam etc..tau n makan je semua tu tp haha entah..

mirmashi: hehee kalau hp hilang wt dek je..sbb hp tu yg melarikan diri hehehehe..xdenye cari.. :P

naiemah_ramli: same! berminggu tu yg xtahan..adehh..kite nak pakai cpt..huhuu

aisya said...

lupa dgn manusia ni mmg xboleh dipisahkan.. huhu

Siti Mashitah Saidin said...

bgus tips ambik wuduk tuh.. btw, sy mmg kaki lupa.. lalalala

Woofer Storm said...

nak kutuk kita pelupa la tu kan??grrrrr

h A n Y S said...

sama lah kitee..kadang2 kwn2/family kene jadi alarm~ tua sebelum masa~ T__T

misyamissyou said...

aisya: urmm lupe je keje kite kan?

Siti Mashitah Saidin: kaki lupa jugak! :D

Woofer Storm: kenapa ade orang terase ni? hahahahaa kite ckp sal kite la..xde pun kate orang lain

h A n Y S: hehek tua sebelum masanye..nasib kite kan :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails