CREDITS TO WEHEARTIT AND GOOGLE IMAGES FOR THE GREAT PICTURES

~friendly friends~

Tuesday, September 7, 2010

Cara nak disable right-click~~

okay, memandangkan ramai yang tanya..tapi, atas sebab-sebab yang tak dapat dipastikan, blockquote tak boleh guna pulak..
 
cara senang je (anda baca dulu baru klik, nanti tak sampai pulak tutorial ni) klik sini..
kat page yang anda bakal klik tu ada kod untuk disable right-click..copy kod tu, pergi ke blogger Dashboard>Design>Add a Gadget>HTML/JavaScript
paste kod yang anda copy tadi kat box yang keluar..lepas tu save!

macam mana kod ni berfungsi?
bila anda klik kanan kat blog anda, popup akan keluar "Function Disable!"
jika anda ingin menukar mesej popup tu, kembali ke Design, cari Gadget yang anda paste kod tersebut tadi..
cari:
var message= "Function Disable!" ;
 gantikan yang berwarna merah tu dengan mesej anda sendiri.. :)
diingatkan, kod ni tak berfungsi sepenuhnya..cuma boleh halang right-click je..
tapi center klik tak boleh..hehehe..tak faham? tak apa la..
tapi berkesan jika anda tidak mahu orang copy blog anda..
tu pun tidak sepenuhnya..banyak cara sebenarnya boleh mematahkan fungsi kod ni
hehee..tak mau la bagi tau, nanti semua orang tau kan..
sekurang-kurangnya kita cuba melindungi blog kita kan..
 
kalau tak jelas, tanya je..saya tak makan orang.. :P
 
 
 
 
MySpace Graphics
~maaf kerana penggunaan 'aku' pada yang lebih berusia~

4 tHis girL's lovers commenting:

nurdani said...

haha! centre click?
thanks kongsi maklumat :)

misyamissyou said...

nurdani: hehehee..no problem..sharing is caring ape..hehe

Anonymous said...

Kikoο !

Jе suis jеunе ԁe 38 années !
je ѕuis Apollinе
Mon tгavail est chef ԁe ρrojet . Il est dit de moi que je sеmblе
cool.

Αlso visіt mу blog :: http://emροrio-boutique.

com (wiernipolsce.wordpress.com)

Anonymous said...

Je soufflе mes quarante-neuf bougies ԁans un moіs j'assume totalement mon age .
Je m'appellе Bernadette.
Jе voudraiѕ deνenir chef ԁе cοmρtоіr .
.. Si је suis ρarfоiѕ une ѵrаie
prunе, cе n'est pas forcément un défaut ?

Here is my webpage: Voyage Avis Destination [Ccyes.Ntpc.Edu.Tw]

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails